top of page

Fördelar med Yinyoga

Uppdaterat: 12 okt. 2023


Halvsadeln


Vad är Yinyoga?

Medan Yang-yogaövningar (Vinyasa, Ashtanga) fysiskt riktar sig mot de "ytliga" musklerna, riktar vi oss i Yin-yoga mot kroppens djupa bindvävnader - ligamenten, lederna, benen och djupa fascianätverk. En Yin-klass består vanligtvis av en serie passiva golvpositioner som hålls i upp till 5 minuter eller mer. Dessa ställningar arbetar främst i den nedre delen av kroppen - höfter, bäcken, inre lår, nedre ryggraden vilka är särskilt rika på bindväv.


På en energisk nivå förbättrar Yinyoga energiflödet och förbättrar flödet av chi i organen. Men övningen av yinyoga erbjuder även enorma mentala och känslomässiga fördelar, som vi kommer att ta reda på.


Vem är Yinyoga för?


Yinyoga är för dig om du är trött och sugen på energi eller om du är överstimulerad och har för mycket energi.

Vår värld bombarderar oss med stimuli, 24/7, och håller våra sinnen ständigt sysselsatta med att bearbeta all information som kastas på oss. Om informationen är värdefull eller skräp spelar det ingen roll; sinnet behöver fortfarande ta itu med det. Så småningom vänjer vi oss vid den nivån av stimulans och börjar längta efter det om det blir tyst. Det slutar med att vi surfar och letar efter saker, det spelar ingen roll vad, så länge vi fyller luckorna.

Varje form av dynamisk yoga tillgodoser denna aspekt av att hålla oss sysselsatta. Även om sinnet kan lugna ner sig som ett resultat av aktiv träning, matar vi fortfarande den del av oss som längtar efter intensitet och vill bli stimulerad. Vi råkar bara ha hittat en hälsosammare stimulans! Jag uppmuntrar dig inte att ta bort den dynamiska yogan, försök bara att balansera alla aspekter av livet som är på språng. Ett bra sätt att göra det är genom att utöva Yinyoga.


Yin yoga och sinnet


Att vara stilla i en position och stanna ett tag skapar de luckorna som jag nämnde tidigare. Att hålla luckorna tomma skapar utrymme för allt som vill komma upp. Detta kan vara ångest, glädje sorg, tristess ... alla känslor eller känsla du undertrycker med all upptagenhet i ditt liv. Yinyoga ger dig tid och utrymme för att låta känslor och tankar som du har hållit i skuggorna komma till ytan.

Generellt sett, under en Yinyogaklass, kommer du att uppmuntras att tillåta alla dessa känslor att finnas där, men att inte identifiera dig med dem. Att observera men inte fastna i dem. Det kostar kroppen mycket energi att hålla saker undertryckta, så frigörelsen man känner av att låta allt komma ut kan vara stor.

Du lär dig att bara observera de rena fysiska förnimmelserna av känslor, utan att fastna i berättelserna om dessa känslor.


Dessa berättelser är vanligtvis relaterade till varför vi känner så och så, vems fel det är, osv. Att bara observera de fysiska förnimmelserna, utan att ge makt åt berättelserna, tillåter dessa känslor och fysiska förnimmelser en väg ut ur ditt system. Detta hjälper till att rensa sinnet från dessa ofta omedvetna känslor, och ger därmed ditt system en möjlighet att arbeta igenom de blockeringar som dessa känslor har orsakat i kroppen. Vilken underbar och välbehövlig frigörelse!


Accept what is, let go of what was and have faith in what will be. - Sonia ricotti


Yinyoga och kroppen


Yinyoga verkar på yin-väven även kallad bindväven. Bindväv svarar bäst på en långsam, jämn belastning, vilket är anledningen till att vi håller poserna längre. Om du försiktigt sträcker ut bindväv genom att hålla en yin-ställning länge på detta sätt, kommer kroppen att svara med att göra den lite längre och starkare – vilket är precis vad du vill.

Olika Yinyoga-ställningar stimulerar och tar bort blockeringar i de myofasciella meridianerna i kroppen, vilket i sin tur balanserar kroppens inre organ och system. Yinyoga kräver att musklerna slappnar av runt bindväven för att få en stretch, så varje yogaställning kan inte göras säkert eller effektivt när man utövar Yin-yoga. Därför har Yin asanas olika namn.Fjäril

Till exempel innebär Baddha Konasana (Bound Angle pose) i en Yang-yogaklass att förlänga ryggraden, sträcka ut musklerna i ryggen och koppla in musklerna i benen och magen för att vika bålen mot benen. Men i Yin-versionen, som är känd som Fjäril (bilden), är musklerna avslappnade och ryggraden rundar sig naturligt så att huvudet kommer mot knäna, snarare än fötterna, känn att du försöker att bara släppa höfterna.


Tips för att utöva Yin yoga

  • Hitta din gräns och fokusområden i en position: Flytta långsamt och försiktigt in i positionen. Gå inte direkt till ditt "maximum" i positionen och sträck aldrig så långt att det orsakar smärta. Så fort du känner ett motstånd (en känsla av stretch) så har du hittat din första gräns.

  • Stillhet: Försök medvetet att släppa in i posen och förbli stilla, utan att vibrera eller ändra position för mycket.

  • Håll positionen: börja med att hålla en pose i 1-3 minuter och gå vidare till 5 minuter eller mer.

Kom igång!

Rulla ut mattan och testa lite Yinyoga – med hundratals klasser, olika lärare och pass.Med kärlek,

Rhoely


Om du vill veta mera om Yinyoga och är intresserad att prova så boka en tid hos mig genom antingen ringa mig eller skicka ett sms. Annars går det alldeles utmärkt att boka en tid via denna länk.


Om du gillar detta inlägg dela gärna så att flera får ta del av denna info. Tusen tack 🙏💛


Spread the word!💫

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Bokningar
bottom of page