top of page

Yinyoga och jord-elementet

Uppdaterat: 31 aug. 2023Enligt traditionell Kinesisk medicin består all livet av de fem elementen metall, vatten, trä, eld och jord. Alla element är kopplade till varsin yin-meridian och yang-meridian, dvs. energiportar i vår kropp, som i sin tur är kopplade till olika organ. Dessutom är varje element kopplat till en årstid.


Jord-elementet, i traditionell kinesisk medicin hänvisar till sensommar eller en tid då vi är i övergång i livet, vid vilket tillfälle som helst. Detta element är relaterat till mag- och mjältorganen, med matsmältning och näring. På ett känslomässigt plan är de relaterade till hur vi bearbetar förändringar, om vi accepterar dem eller inte, om vi är överdrivet oroliga. Jord-elementet står för lugnet och harmonin inom oss. Om vi har problem med matsmältningen som uppblåsthet, förstoppning, diarré, IBS så relateras dessa till jordelementet.


När jag håller mina Yinyoga-pass som är inspirerat av jord-elementet fokuserar jag mig på att balansera vår qi för att känna oss jordade, trygga, sensuella och avslappnade. Ett Yinyogapass som har jordtema brukar vara bra att ha när vi har för mycket i vårat liv. För mycket tankar, för mycket stress helt enkelt. När vår qi i magen eller mjälten är i obalans har vi problem med matsmältningen, övervikt, undervikt, vi känner oss svaga.


För att få balans behöver vi näring, närhet och kärlek. Det är viktigt att vi njuter av maten, av att laga maten. Sitt gärna ner med familjen/nära och kära. Långkokt och lugn musik ger oss näring.


Vi behöver vara i vår kropp när vi känner oss i obalans. Det är viktigt att vi återhämtar oss genom att träffa vänner. För oss människor är det viktigt med den där känslan av tillhörighet. Vid dålig matsmältning kan vi ha låg energi. Vi kan känna oss osäkra och förvirrade. Vi har alltså svårt att smälta saker.


Genom att i Yinyoga observera alla känslor som dyker upp i ställningarna och våra reaktioner på dessa, kan vi på längre sikt förändra våra mönster. Hinder som kan dyka upp är smärta, frustration, obekvämlighet.


Yinyoga ger oss användbar kunskap när vi befinner oss i krävande situationer utanför yogamattan. Utövandet av Yinyoga är en möjlighet att få lära känna vår fysiska kropp.


Fördelar med Yinyoga:

  • Minskar kroppsinflammation

  • Hjälper till att lindra muskelsmärta och kronisk smärta

  • Förbättrar immunförsvaret

  • Minskar känslomässig stress

  • Förbättrar blodflödet

  • Förbättrar sömnkvaliteten

När vi connectar med jorden, connectar vi med oss själva; med vårt inre, med vår kropp och inte minst med vår andning. Att connecta med jordelementet är viktigt av många anledningar: det hjälper oss att stanna upp, bearbeta, smälta och återställa. Yinyoga tillåter oss att jorda oss själva, centrera om och återstabilisera. Yinyoga skapar en förändring i energin i kroppen och är ett sätt att rota oss i vårt jordelement och att stabilisera oss själva i alla delar av våra liv; sinne kropp och själ. Nyckeln med Yinyoga är långsamhet, vi saktar ner vår träning för att få kontakt med positionerna och connecta med jorden. Att vara jordad innebär att du känner dig trygg och säker i din egen hud och i ditt liv. Det betyder att du har en stabil grund som gör att du kan ta stötarna och hantera livets upp- och nedgångar. En av Yinyoga-ställningarna som vi brukar använda för detta element är Sfinxen: ligg på magen, luta dig mot underarmarna och lämna armbågarna strax under axlarna eller mer framåt om du vill luta magen mer mot golvet. Handflatorna vända mot marken. Om du märker överdriven känsla i nedre delen av ryggen, sprid benen längre isär.


Håll ställningen i 1 till 3 minuter. För att vila kan du använda Barnets position: sitt på hälarna, dra isär knäna, böj dig framåt, huvudet vilar på mattan eller på en filt eller block. Armarna utsträckta framåt vilande på marken eller längs med kroppen bakåtvända.

Med denna hållning kan vi förena allt, gå inåt, hitta tillbaka hem. Kom alltid ihåg att lyssna på din kropp och gå ur positionen om du börjar känna obehag i någon av positionerna eller börjar få ont på något sätt. Från och med 31/8 kommer jag att hålla i Yin-yoga klasser, varav en kommer att fokusera på denna koppling. Under tiden, leta efter de där grundande ögonblicken i naturen eller i din yogaövning, låt mig veta om du är intresserad av dessa klasser via: https://www.holisticwellness.nu/yinyoga Njut av jordningen!


Är du intresserad av att prova Yinyoga hör gärna av dig eller boka din plats redan för en skön stund av stillhet.


Bokningar görs via: rhr@holisticwellness.nuOm du gillar detta inlägg dela gärna så att flera får ta del av denna info. Tusen tack och Namaste.


Varmt välkommen!Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


Bokningar
bottom of page