top of page

Yinyoga och vattenelementet

Uppdaterat: 30 jan.
Yin Yoga är en passiv yogastil som uppmuntrar till en uppmjukning eller överlämnande av aktivitet och en observation av medvetenhet om nuet. Att integrera de fem kinesiska elementen i praktiken berikar modellen för Yin Yoga som en helande modalitet, eftersom vi människor är förkroppsligande av jord, eld, vatten, metall och trä. Under omständigheter med obalans kan vi använda visdomstraditionen från Yoga Asana för att organisera skelettet och slappna av muskulaturen på specifika sätt som väcker och livar upp mild självundersökning och en smörjning av bindväven och banorna för immunitet, livslängd och vitalitet. I en värld som är i en ständigt förändring, kan du använda denna praxis för att finna stillhet. I tankemönster som framkallar lidande, kommer Yinyoga tillåta dig att se helheten i alla saker, från årstidernas skiftningar till ryggradens smidighet.


Vattenelement och Njurmeridianen: Sinneslugn och upprustning Vattnets visdom är dess otroliga styrka, det hugger sten och formar hela jorden, men utan tvång. Vattenelementet möjliggör anpassning till livets alla förändringar, utmaningar och påfrestningar. Liksom flödet av vatten, ger en balanserad övning oss förmåga att styra våra känslor, snarare än att låta känslor styra oss. Detta kallas ibland "radikal objektivitet": när vattenenergi gör det möjligt för oss att agera effektivt när det gäller ett problem trots känslomässiga svar, från en plats av stabil klarhet, och att fortsätta att gå framåt eller dra oss tillbaka på lämpligt sätt. Att agera medvetet, snarare än att reagera omedvetet. Att tillåta känslor att finnas där, utan att undertrycka eller skämma bort dem.


Säsong och organ Varje element är mest dominerande under en viss säsong. Vintern, som också är den säsong som är mest dominerande inom YIN-energi, är också hemmet för vattenelementet. Precis som en björn övervintrar på vintern, ber vattenelementet för denna säsong oss att ägna oss åt återupplivande aktiviteter.


Njurarna är ansvariga för avlägsna slaggprodukter ur blodet samt reglera salt- och vattenbalansen i kroppen. Njurenergi påverkar alla livsprocesser från födseln och framåt. Det är viktigt för tillväxt och underhåll av allmän vitalitet, kreativitet, ungdomlighet och sexualitet. Njurenergi kontrollerar Qi, eller Prana och ger på så sätt uthållighet och kraft till hela kroppen.


Fråga dig själv Vet jag när jag ska stå på mig och när jag ska ge upp? Gör jag val som tömmer min vitala energi, eller tillåter jag utrymmen att fylla på och vitalisera mitt system?


Vattentyper De tenderar att skapa stressiga scheman och orealistiska prioriteringar för att ta på sig för mycket utöver sin kapacitet. En kontinuerlig uppbyggnad av stress och en konsekvent belastning på binjurarna och nervsystemet kan dränera dem.


Emotionella symtom på obalans: Rädsla, panikattacker, fobier, överväldigad känsla.

Fysiska symtom på obalans: Njurbrist är mer påtaglig på vintern. Om de är trötta eller obalanserade kan vattentyperna inte hålla sig varma och jordade och får näring när vattenelementet är intensivt. Svag njur-qi kan visa sig som gul blekhet på huden, blåa påsar under ögonen, ett sug efter salt mat och motvilja mot kyla. Balanserade vattentyper De litar på livets flöde. De är vanligtvis morgonmänniskor, när de vaknar fulla av kraft. De är motiverade och flyter därmed runt hinder med en skicklig balans mellan beslutsamhet och ansträngning. Vattenmeridianen eller njurkanalen börjar vid fotsulan och krullar sig runt den inre fotleden innan den stiger uppför innersömmen på baksidan av benet. När den når genom den inre ljumsken grenar den sig upp på framsidan av ryggraden och bröstet för att sluta precis under nyckelbenen. En Yin Yoga-position för att stödja och balansera vattenelement tenderar vanligtvis att betona stöd för livskraften. Eftersom njurarna filtrerar gifter från blodet, är vårt mål i en vattenposition att stödja blodflödet och Qi oavbrutet, tillsammans med böjningar fram och bak och förlängning av den inre benlinjen.


Prova några av följande vattenpositioner:

Half Dragonfly ( Halv trollsländan)

Seal (Sälen)

Bridge or supported bridge (Bryggan eller bryggan med stöd)

Sphinx (Sfinxen)

Caterpillar (Larven)


SfinxenBryggan med stödSälen


Är du intresserad av att Yinyoga nu i vintern hör gärna av dig eller boka din plats redan för en skön stund av stillhet och återhämtning.Varmt välkommen!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Bokningar
bottom of page