top of page

Restorative yoga - mjuk och avkopplandeRestorative yoga är en typ av terapeutisk yoga vars syfte är att vila nervsystemet. Den utförs genom mjuka och passiva asanas (ställningar), skonsamma och avslappnade, utformade så att muskelkedjorna i vår kropp lossnar och avslappningsmekanismerna väcks.


Det är indicerat framför allt vid sömnlöshet eller om du vill sänka ditt tempo och stressnivå. Nedan förklarar jag egenskaperna hos denna mest avslappnande typ av yoga.


En av de viktigaste egenskaperna hos restorative-yoga är att ställningarna hålls under lång tid, med fokus på fri och naturlig andning, med tanken att underlätta att "släppa" musklerna och det agiterade sinnet.


Vad händer under ett Restorative yogapass?

Under dessa yogasessioner vilar kroppen och nervsystemet djupt, vilket minskar nivåerna av rastlöshet och stress. På ett fysiskt plan fokuseras främst på ryggraden med rörelser i olika riktningar såsom mjuk vridning, flexion och extension, öppnande och sträckande områden av kroppen, i allmänhet hårt straffade av dåliga posturala vanor. På ett mentalt plan blir det en övning av effektiv uppmärksamhet på nuet, det vill säga en meditativ övning genom kropp och andning.


I denna typ av yoga råder golvställningar (liggande och sittande), med inverterade ställningar mindre frekventa, alltid assisterade för att underlätta deras förlängning, och får utan ansträngning de magiska fördelarna med att vara emot gravitationen.


En annan egenskap hos denna typ av yoga är den innovativa användningen av stöd eller rekvisita, props som gör restorative yoga till en sann oas av avkoppling. Stöden att använda är yogablock, filtar, bälten, kuddar och ett speciellt stöd som kallas 'bolster', en typ av långsträckt kudde med fast konsistens, i olika storlekar att hålla säkert eller vila på, allt efter omständigheterna. Tanken med stöd är att ta bort ansträngningen från ställningarna och samtidigt bokstavligen överge oss själva till det.


Restoratives Yoga grundregler:

  • Gå in i hållningen med en öppen attityd utan mentala utvärderingar eller förväntningar.

  • Behåll hållningen så länge som möjligt, och om det finns ansträngning, ångra långsamt hållningen, rusningen tillåter oss inte att kunna känna.

  • Var uppmärksam på naturlig andning utan att vilja kontrollera den.

  • Tillåt och acceptera vad som händer i varje ögonblick utan att döma eller utvärdera, acceptera vad varje ögonblick för med sig.Några av Restorative Yoga fördelar:

  • Ökar det naturliga rörelseomfånget i lederna, vilket ökar deras flexibilitet.

  • De djupa lagren av musklerna, de som är mest internt kopplade till nervsystemet, frigörs.

  • Utrymmen öppnas runt de vitala organen, vilket bryter sammanfogningarna mellan dem.

  • Minskar svår stress.

  • Nervsystemet omorganiseras och dess balans ökar, vilket främjar bättre vila och sömnkvalitet.


Utövandet av Restorative yoga rekommenderas särskilt för personer med höga nivåer av stress, sömnlöshetsproblem, personer med liten kroppsrörlighet, gravida kvinnor eller helt enkelt de som vill uppleva yogautövandet från ett mer avslappnande tillvägagångssätt. För närvarande införlivas restaurerande rutiner även hos kvinnor med hormonella förändringar, vilket ger överraskande resultat.


Varför är denna typ av yoga bra för bättre sömn?

Att sova räcker inte för att slappna av. Vi behöver effektiv vila av hög kvalitet. Om du vaknar på morgonen och känner dig orolig betyder det att du inte får tillräckligt med sömn (sömnlöshet) eller att din sömn inte är vilsam (utmattning), att stressen är utom kontroll och att din kropp skickar signaler som varnar dig om att du kan förlora din balans och därmed din hälsa.


Det är dags att föreslå Restorative yoga, en yoga för att vila, för att koppla av, en yoga tillgänglig för alla. Nuförtiden finns det många typer av yoga, men om det du verkligen letar efter är att "bromsa ner" är det dags att gå in i den restorativa yogans värld, vilans yoga.


Är du intresserad av Restorative yoga? Hör gärna av dig eller boka din plats redan för en skön stund av stillhet och återhämtning.


Anmälan görs via 0705-875841 eller kontakta mig via rhr@holisticwellness.nu


Varmt välkommen!

Senaste inlägg

Visa alla

댓글


Bokningar
bottom of page