top of page

Yinyoga, sommar och låt oss ha kul!

Uppdaterat: 30 juni


Nu gör sommaren entré och den är den mest Yang-säsongen. Sommaren står för yttre energi, expansion, rörelse och aktivitet. Det är dags att använda energin vi har lagrat hela vintern och ha kul! Medan våren signalerar början av något nytt och tillväxt, främjar sommaren denna tillväxt att mogna och nå sin fulla potential.


Sommaren är eldig och är en tid för umgänget och expansion, vilket är det mest visuella för perfekta exemplet på den handlingen att ha kul.


Inom TKM (traditionell kinesisk medicin) förknippas sommarsäsongen med elementet eld. Eld kännetecknas av värme, sol, ljus, lycka, glädje, passion och rörelse. Sommaren är säsongen av överflöd, när saker och ting blir mogna och livet blommar för fullt. Känslan förknippad med den här tiden på året är glädje och glädje är livets vilja.


Som du märker representerar eldelementet full yang, så du kanske undrar, "hur passar en yin-sekvens in här?" Sanningen är dock att vi desperat behöver utnyttja våra yin-praxis för att balansera ut sommarvärmen. Och naturligtvis kan du komma ihåg att det alltid finns ett element av yin i yang och yang i yin. Så vi har meridianer och ställningar inom yin som är mer yang till sin natur och det är så det var tänkt att vara.

Vidare sammankopplas eldelementet med hjärtat som är ihopkopplat med tunntarmen. Dessa organ, hanterar blodflödet och Qi genom kroppen. De cirkulerar också närande och skyddande energi för Anden (Sinne) – kallad Shen. Hjärtat sätter vår rytm i livet. När vi är motståndskraftiga mot livets rörelser kan vi uppleva känslor av tomhet och sorg. Vi kan inte ha en rasande kontinuerlig eld och inte heller kan vi ha en låga som är nära att slockna, vi behöver flimrande rörelser av lågor för att tillåta oss att reagera på lämpligt sätt på livets krav. Eldenergin inuti får oss att bli levande, att vara öppna och att känna överflöd. Denna låga tillåter oss att bli medvetna om oss själva och andra, att uttrycka kärlek och tacksamhet och att bli vakna i våra liv. Denna lilla gnista av gudomlig kärlek som finns i våra hjärtan är det som strålar ut i världen som ljuset för vår individuella medvetenhet.


Enligt TKM (traditionell kinesisk medicin) liknar hjärtat härskaren över ett rike. Det är den centrala organiserande principen för en persons väsen. I många kulturer har hjärtat länge varit en symbol som representerar kärlek, gemenskap, tillgivenhet och källan till våra känslor, mod och visdom. Det kallas också "hjärtsinne" eftersom hjärtat anses vara nära relaterat till vårt mentala och känsloliv.


Det påstås att tomheten i mitten av vårt hjärta är utrymmet där vår ande/medvetande finns. Detta är inte så långsökt när man tror att hjärtat är det organ som påverkas mest av omedelbara förändringar i det känslomässiga klimatet i vår kropp. När vi är glada, stressade, oroliga eller arga slår vårt hjärta annorlunda. Modern medicin har precis börjat inse att hjärtat är mer än bara en pump utan att det är ett mycket komplext bearbetningscenter med sin egen "hjärna". Negativa känslor påverkar våra hjärtans rytm och har en direkt effekt på vårt nervsystem. Enligt Världshälsoorganisationen håller depression och hjärtsjukdomar snabbt på att bli den vanligaste orsaken till handikapp och död i världen. Som ett samhälle måste vi vara villiga att leva mer från våra hjärtan och mindre från våra sinnen för att utveckla denna planet till den fridfulla kärleksfulla plats vi vill att den ska vara.

I vår (yin) yogaträning under sommaren, försök att le från ditt hjärta. Det sägs ha djupgående fysiologiska effekter som hjälper till att främja flödet av qi (energi) och blod i våra kroppar. Tänk på att utforska fler bakåtböjningar för att hjälpa till att öppna bröstet så att du kan gå genom livet med ett öppet hjärta som strålar sitt starka ljus framåt och guidar dig på vägen. Lägg märke till tankar, aktiviteter, människor, mat...och hur de påverkar ditt hjärtas rytm och får dig att känna. Håll fokus på det du anser vara viktigt i ditt liv och i din praktik. Nästa gång du tar med händerna till 'Namaste' framför ditt hjärta, erkänn den gudomliga gnistan som finns i alla varelser och öva på att ägna fördelarna med din övning till andras välbefinnande. När allt kommer omkring om vår praktik i livet inte handlar om kärlek, vad arbetar vi mot då?

När vår energi flödar fritt sägs de fem elementen vara i balans. Men obalanser mellan elementen och deras motsvarande meridianer kan göra att energi blockeras eller brister. Detta kan visa sig i känslomässiga mentala och fysiska symtom som bristande motivation eller fokus, arg eller oro, matsmältningsproblem och trötthet.Eldelement och hjärtmeridianen Eldelementets yin-meridianer löper från bröstet nerför armarna och in i händerna. De relaterar starkt till beröring, intimitet och anknytning. Det är genom beröring som vi bekräftar vänskap, värme, kommunicerar, ger och tar emot, delar med. En inre bana penetrerar tungan och sträcker sig ner genom diafragman för att förbinda hjärtcentret med lägre energicentra som stärker sexuell lyhördhet. Emotionell harmoni från hjärtat resulterar från öppning från hjärtcentret och acceptans. Om eldenergin är balanserad kan besvikelser och desillusioner i relationer vara en del av vår mognad och inlärning, och i deras medvetna reflektioner fortsätta att öppna vårt hjärta.

Fråga dig själv:

Vad skapar en autentisk känsla av expansiv glädje i mitt hjärta?


Hur hanterar jag besvikelser och desillusioner i relationer – hjälper de mig att mogna eller stänger jag ner? Säsong: Uppåtgående energi, stimulans/spänning, fullmåne, middagstid, sommarvärme. Organens funktioner: Syresättning - mörkrött blod med låg syrehalt kommer in i hjärtats högra förmak och pumpas ut i lungorna. Klarrött syresatt, praniskt blod återvänder sedan från lungorna till hjärtats vänstra förmak och distribueras till hela kroppen. Hjärtat är porten till pranisk distribution av hela systemet. Lägg märke till hur du känner när du andas från hjärtat, med medkänsla och kärlek, kontra icke-integrerad andning som kan kännas förskjuten och dåligt fördelad. Obalanserad eld: Obalanserade eldtyper kan uppleva brist på självmedkänsla, självkärlek, manifestera i ett behov av att se till att de är älskade och har någon att älska. De känner sig ofta ensamma, eller socialt/sexuellt överaktiva (yin/yang). Känner sig ofta oälskad. Oförmåga att på ett autentiskt sätt att ta kontakt, connecta, men söker alltid för att fylla tomheten. Emotionella symptom på obalans: Dålig självkänsla, brist på självkärlek. Känslomässigt överkänslig – lätt sårad. Tillbakadragen och blyg eller alltför kommunikativ. Svårt att integrera socialt.

När elden är i balans är eldtyperna kärleksfulla, spontana och glada. Livet är fullt av skratt, kul och kreativitet. Känslan av att vara i synk med jaget och andra. Känslomässig värme och utstrålning.


Fysiska symptom på obalans: Hjärtklappning, kronisk stelhet eller spänningar i bröstet, överdriven törst, dålig cirkulation, blodtrycksproblem (lågt/högt) förhårdnad av artärer, nacke/axelsmärta, anemi. Smältande hjärta (Anahatasana)

Bakåtfjäril
Sfinx/säl (Bhujangasana)TrollsländaTips:

Sommaren representerar kulmination och avslutning av energi. Tänk på att vara så öppen och expansiv som möjligt. Fokusera på att luta dig in i det som får ditt hjärta att sjunga och hitta saker att njuta av. Plantera frön av kreativitet för att mogna och växa till hösten och vintern. Hitta tider för rörelse och personlig utforskning. När du utövar Yinyoga överväg att välja en av dessa Yin-intentioner att fokusera på: Glädje, självkänsla, frid, självuttryck, entusiasm.


Fördelar med Yin Yoga:

 • Inriktar sig på bindväv inklusive fascia, ben och leder

 • Minskar stress

 • Ökar cirkulationen

 • Balanserar inre organ och förbättrar flödet av prana

 • Balanserar vår yang eller snabba fysiska yogaövningar

 • Lindrar spänningar

 • Förbättrar flexibiliteten

 • Uppmuntrar mindfulness och meditation


Enkel övning för att läka ditt hjärta:

 1. Sitt i en bekväm position.

 2. Slappna av och andas djupt när du visualiserar ditt hjärta (var det finns och dess storlek och form).

 3. Andas in fräsch, ren, röd Qi genom näsan.

 4. Andas ut gifter från hjärtat genom din mun när du tyst sjunger ordet/mantran "Yam".

 5. Upprepa tre gånger.


och om mina kurser, taggar

Under mina Yinyoga-klasser kan du både landa i dig och hämta hem dig själv, med hjälp av härliga, lugna och stilla positioner. Det är när din kropp och dina tankar får vila din själ kan hämta ny näring, kraft och klarhet.


Varje pass innehåller:

🧘🏽‍♂️Rogivande och återhämtande stilla positioner

🧘🏽‍♂️Lugnande och frigörande yogarörelser

🧘🏽‍♂️Guidad avslappning


Nästa Yinyoga-kurs börjar vecka 35 och slutar vecka 40

Tisdagar och torsdagar kl.18-19:15


Pris för kurs 75 min. 12 ggr vardag -1800 kr


Välkommen med din bokning! rhr@holisticwellness.nu


Är du intresserad? skriv gärna ditt för- och efternamn, telefon samt e-post och personnummer. Är du bara intresserad av att yinyoga exempelvis på tisdagar, skriv det också i din anmälan. Vill du prova på Yinyoga kan du boka din plats på 0705875841.

OBS! Andra priser gäller när man betalar via Epassi och Wellnet.

Bankgironummer: 5773-5227 (Kom ihåg att skriva namn och vad betalningen avser)

Swish 0705875841 (Kom ihåg skriva namn och vad betalningen avser)

Anmälan är bindande och görs via knappen "Boka tid" eller rhr@holisticwellness.nu

Ingen återbetalning vid återbud, men det går bra att överlåta platsen till någon annan.

Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller!


Om du gillar detta inlägg dela gärna så att flera får ta del av denna info. Tusen tack och Namaste.Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Bokningar
bottom of page