Yinyoga och trä-elementet
Termen "yin yoga" kommer från den taoistiska traditionen. Medan yang relaterar till rörelse och skapar värme i kroppen. Yin handlar om att hitta stillhet och kyla kroppen. Vi behöver både yin och yang för att hitta balans och hålla optimal hälsa under varje skede i vår livslängd.


Yinyoga är en kombination av yoga, kinesisk medicin och mindfulness. Det är en skön yogaform som alla kan utöva. Från unga till gamla, stela som flexibla, män som kvinnor, nybörjare som van yogi alla är välkomna till mina klasser i Yinyoga. Dessutom kan Yinyoga utövas närsomhelst och hursomhelst.


Yinyoga är en lugn form av yoga som riktar sig på kroppens yin-områden, det vill säga, de områden som är innerst såsom bindväv, fascia, leder, skelett, leder och inre organ. I Yinyoga riktar vi uppmärksamheten på nedre delen av kroppen alltså, höfterna, bäckenet och den nedre delen av ryggen. De flesta ställningar är antingen sittande eller liggande. Denna typ av yoga passar alla som är nyfikna på att utforska sin kropp och sitt sinne med medvetenhet och närvaro.


I Yinyogan är vi i olika positioner som är relativa mjuka och enkla. Vi stannar i varje position under en längre tid från 3 till 5 minuter. Ibland upp till 10 minuter, vilket ger oss tid att lugna sinnet. Målet är att komma åt de djupare vävnaderna i kroppen, såsom bindväv och fascia.

När vi utövar Yinyoga är ökar cirkulationen i lederna och flexibiliteten, vilket är särskilt viktigt när vi åldras eller om vi spelar mycket sport som stramar våra muskler. ​

Förutom att stretcha kroppen mjukar vi även upp vårt medvetande, eftersom alla positioner utförs långsamt och vårt sinne är riktad inåt. Under Yinyoga kan ilska, smärta, rädsla och andra känslor komma upp, då omfamnar och välkomnar vi dessa. Tack vare vårt fokus är att vara i nuet och känna kroppens känslor, förnimmelser och våra tankar är Yinyoga också en träning i medveten närvaro som även kallas mindfulness. Vi är närvarande i det som är och sker precis nu utan att döma eller försöka förändra det. Vi lär oss att lyssna på vår kropp.