top of page

Yinyoga och trä-elementet

Uppdaterat: 10 okt. 2023
Termen "yin yoga" kommer från den taoistiska traditionen. Medan yang relaterar till rörelse och skapar värme i kroppen. Yin handlar om att hitta stillhet och kyla kroppen. Vi behöver både yin och yang för att hitta balans och hålla optimal hälsa under varje skede i vår livslängd.


Yinyoga är en kombination av yoga, kinesisk medicin och mindfulness. Det är en skön yogaform som alla kan utöva. Från unga till gamla, stela som flexibla, män som kvinnor, nybörjare som van yogi alla är välkomna till mina klasser i Yinyoga. Dessutom kan Yinyoga utövas närsomhelst och hursomhelst.


Yinyoga är en lugn form av yoga som riktar sig på kroppens yin-områden, det vill säga, de områden som är innerst såsom bindväv, fascia, leder, skelett, leder och inre organ. I Yinyoga riktar vi uppmärksamheten på nedre delen av kroppen alltså, höfterna, bäckenet och den nedre delen av ryggen. De flesta ställningar är antingen sittande eller liggande. Denna typ av yoga passar alla som är nyfikna på att utforska sin kropp och sitt sinne med medvetenhet och närvaro.


I Yinyogan är vi i olika positioner som är relativa mjuka och enkla. Vi stannar i varje position under en längre tid från 3 till 5 minuter. Ibland upp till 10 minuter, vilket ger oss tid att lugna sinnet. Målet är att komma åt de djupare vävnaderna i kroppen, såsom bindväv och fascia.

När vi utövar Yinyoga är ökar cirkulationen i lederna och flexibiliteten, vilket är särskilt viktigt när vi åldras eller om vi spelar mycket sport som stramar våra muskler.

Förutom att stretcha kroppen mjukar vi även upp vårt medvetande, eftersom alla positioner utförs långsamt och vårt sinne är riktad inåt. Under Yinyoga kan ilska, smärta, rädsla och andra känslor komma upp, då omfamnar och välkomnar vi dessa. Tack vare vårt fokus är att vara i nuet och känna kroppens känslor, förnimmelser och våra tankar är Yinyoga också en träning i medveten närvaro som även kallas mindfulness. Vi är närvarande i det som är och sker precis nu utan att döma eller försöka förändra det. Vi lär oss att lyssna på vår kropp.


Yinyoga leder oss - försiktigt - att sakta ner och gå inåt. Det är en oerhört viktigt färdighet att lär sig att vara bekväm i denna värld av nästan konstant stimulering och distraktion vi lever i.


Enligt traditionell Kinesisk medicin består all livet av de fem elementen metall, vatten, trä, eld och jord. Alla element är kopplade till varsin yin-meridian och yang-meridian, dvs. energiportar i vår kropp, som i sin tur är kopplade till olika organ. Dessutom är varje element kopplat till en årstid.


Lever och gallblåsan är kopplat till trä-elementet och våren. Levern är ansvarig för det smidiga Qi-flödet (livets energi både emotionell och fysisk). Känslan som är kopplad här är ilska. När vi inte uttrycker vår ilska och frustration stagnerar vi och kan inte gå framåt. Denna

oförmåga kan manifestera sig som antingen att vara självsäker eller överdrivet aggressiv. Man kan lida av migrän, oförmåga att anpassa sig till förändringar som kan leda till depression.


Trä-elementets goda egeskaper är förlåtelse och välvilja som är motsatsen till ilska. Trä tillåter oss att vara förankrade i det förflutna, att stå högt i nuet och att ha visionen och förutseendet för att gå framåt i framtiden.


Just nu är vi inne i trä-elementet som förknippas med våren då allt blommar ut i naturen. Energin börjar röra sig nu. Trä-elementet representerar allt som rör sig, utvecklas och expanderas. Träenergin driver våra idéer framåt och får de att bli till. Om du är en person med mycket trä-element älskar du förändringar, du är sådan som söker, vill alltid lära dig nya saker och är mycket driven i vad du än gör.

En obalans i trä-elementet kan leda till mycket ilska och irritation som sliter på din kropp och orsakar stress. Har du balans i trä-elementet är du kreativ, full av energi och känner flöde.


I Yinyogan med hjälp av positionerna som har fokus på de olika meridianer (lever och gallblåsan) eller energiportar i vår kropp kan vi balansera upp vårt trä-element.


I mina Yinyoga-klasser under denna vår försöker vi närmar oss vår praktik med en medkänsla av nyfikenhet och lekfullhet. Vi ger oss tillåtelse att experimentera med nya och annorlunda positioner eller förhållningssätt till vår praktik. Vi provar nya hållningar och gör flera vändningar.


Några av de positionerna som balanserar trä-elementet är draken, grodan och fyrkanten.
Draken


Ett annat sätt att balansera upp ditt trä-element är genom att tillbringa mer tid utomhus och observera träden i ditt grannskap, bara se hur de rör sig samt svajar med vindarnas kraft.


Några av fördelarna med Yinyoga: Lugnar och balanserar sinne och kropp. Minskar stress och ångest. Ökar cirkulationen. Förbättrar flexibilitet. Balanserar inre organen och förbättrar flödet av Qi eller Prana (livsenergi). Frigör fascia samt förbättrar ledrörligheten.


Är du intresserad av att prova Yinyoga hör gärna av dig eller boka din plats redan för en skön stund av stillhet.


Bokningar görs via: rhr@holisticwellness.nu


Om du gillar detta inlägg dela gärna så att flera får ta del av denna info. Tusen tack och Namaste.


Varmt välkommen!Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Bokningar
bottom of page